Korte geschiedenis van het ras:
Over de herkomst van dit elegante ras gaan de prachtigste en meest fantasierijke verhalen rond. In elk geval is het duidelijk dat er verschillende mensen zijn geweest die omstreeks het jaar 1900 op Heilige Birmanen gelijkende katten uit Birma mee naar huis hebben genomen. Het is met name aan de Franse liefhebber te danken dat het ras in Europa, en later ook in Amerika, geïntroduceerd werd.

De legende:
De legende vertelt dat de Heilige Birmaan ontstaan is in een tempel in Tibet. De witte langharige kat Sinh was erbij toen zijn meester Mun-Hua, een oude priester, overvallen werd en stierf. Sinh stond op dat moment op het hoofd van zijn meester en keek naar het beeld van de godin Tsun-Kyan-Tse. Hij kreeg toen van de godin zijn gouden glans en zijn saffier blauwe ogen, van de aarde kregen zijn hoofd, pootjes en staart de kleur, behalve zijn voetjes, die kregen de kleur van de baard van zijn geliefde meester: wit, de kleur van de reinheid. De volgende dag hadden alle witte katten in de tempel dezelfde kleur gekregen als Sinh.

Het uiterlijk:
De Heilige Birmaan is een stevig gebouwde, middelgrote kat. Zijn middellange poten eindigen in ronde voetjes. De kop is breed en rond met volle wangen en een stevige kin. De middelgrote oortjes zijn enigszins afgerond aan de punt. De Birmaan heeft bijna ronde ogen en zijn een héél klein beetje schuin geplaatst. De kleur van de ogen is saffierblauw. Dit is echter afhankelijk van de kleur van de points. Bij een chocolate of een lilac point is de kleur meestal viooltjes blauw. Hij heeft een brede, middellange, romeinse neus. Zijn middelmatig lange staart is volbehaard. De halflange vacht heeft een zijdeachtige structuur, met een volle kraag rondom nek en hals. Op de buik is de vacht meestal iets gegolfd. De vacht klit niet snel en behoeft daardoor weinig onderhoud. De aftekening van de pootjes is wit, zonder andere kleur. De handschoentjes op beide voorpoten horen symmetrisch te zijn en lopen tot aan de knik in de voet, aan de achterkant horen ze recht te zijn. Ook aan de achterpoten horen ze symmetrisch te zijn op de achterkant uitlopend tot in een punt, net iets onder de hak, of korter.

Het Karakter:
Heilige Birmanen zijn meestal rustig, zachtaardig en bescheiden. Alhoewel ze erg op gezelschap gesteld en er niet van houden om een hele dag alleen te zijn, willen ze zich af en toe ook even rustig terugtrekken. Sommige Birmanen kiezen een persoon als favoriet uit, met wie ze een hechte vriendschap aangaan. Ook de omgang met andere poezen en honden gaat meestal goed. Birmanen zijn meestal niet luidruchtig en proberen aandacht te trekken door kopjes te geven en oogcontact te zoeken. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste Birmanen op zijn tijd graag spelen en ravotten. Birmanen zijn zeer intelligent. Als ze iemand naar de plek waar de speeltjes of het voedsel bewaard worden zien gaan, zijn zij er als de kippen bij.

Ras beschrijving:

Kop:

Heeft enigszins ronde wangen en een rond voorhoofd. De neus is gemiddeld van lengte en mag geen stop vertonen, maar een lichte inkeping in de neusrug wordt niet bestraft. De kin behoort stevig te zijn, maar niet al te geprononceerd.

Ogen:

Niet te rond, eerder ovaal, zo diepblauw mogelijk.

Oren:

Staan wat schuin in de kop en wijzen enigszins naar voren.

Lichaam:

Middelgroot, goed geproportioneerd. Hij mag niet te hoog op de poten staan, deze zijn dan ook eerder kort dan lang. De voeten zijn rond en vertonen de ras typische witten sokken.

Staart:

Gemiddeld van lengte in verhouding tot de rest van het lichaam en behoort een elegante indruk te maken.

Vacht:

Heeft een bijzondere textuur. Hij voelt zijdezacht aan en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. Hij heeft weinig ondervacht. Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam

Kleur:

Hij komt alleen voor in het zogenaamde himalayapatroon. De witte voetjes vormen de meest in het oog springende verschil met andere rassen. Dit belangrijkste raskenmerk mag nooit ontbreken. Voor alle kleurslagen geldt dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze behoort te constrateren met de gekleurde points. Hij komt voor in: seal point, bleu point, chocolate point, lilac point, red point, cream point. Deze kleuren kunnen ook voorkomen in combinatie met tortiepoint, tabbypoint en tortietabbypoint

Bijzonderheden:
De kittens van de Heilige Birmaan worden wit geboren, de points komen pas later tevoorschijn. Het kan soms zelfs een jaar duren eer de Heilige Birmaan zijn uiteindelijke vachtkleur heeft.

Karakter:
Over het algemeen zijn Heilige Birmanen zachtaardig, rustig, bescheiden en verdraagzaam. Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet ze hoe dan ook de mogelijkheid bieden zich zo nu en dan terug te trekken. In een drukke omgeving zijn ze dan ook minder op hun plaats, ze zouden uit hun evenwicht kunnen raken. Ze houden van gezelligheid en hebben tamelijk veel aandacht en kontakt met huisgenoten nodig om zich prettig te voelen. Sommigen hebben wel eens de neiging zich tot een eenpersoonskat te ontwikkelen. De omgang met andere katten verloopt meestal zonder problemen. Ze kunnen ook prima samenleven met honden, mits die hem niet najagen. Ze staan erom bekend dat ze soms kieskeurige eters zijn. Ze zijn doorgaans niet luidruchtig. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste op zijn tijd ook graag spelen en ravotten.

Verzorging:
De zachte, half langharige, maar zeer dichte vacht heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht in goede conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen. Een stevige, haren borstel is de beste keuze.

Hieronder enkele kleurslagen die een Heilige Birmaan kan hebben:

Seal-point:

Points diep zwartbruin. Lichaam warm roomkleurig met gouden glans. Neusleer zwartbruin. Teenkussens roze, zwartbruin of beide.

Blue-point:

Points grijsblauw. Lichaam ijswit. Neusleer grijsblauw. Teenkussens roze, grijsblauw of beide.

Chocolate-point:

Points melkchocoladebruin. Lichaam ivoorkleur. Neusleer chocoladebruin. Teenkussens roze, chocoladebruin of beide.

Lilac-point:

Points lichtgrijs met roze zweem. Lichaam magnoliawit. Neusleer lilac. Teenkussens roze, lilac of beide.

Tabby-point:

Points in de kleuren als hierboven omschreven, maar dan met een tabby-patroon. De kleur is dan het duidelijkst te zien in de donkere strepen van het patroon. De oren zijn effen gekleurd met aan de achterkant een "duimafdruk". Aan de binnenkant van de oren is een witte rand te zien en ook om de ogen is een lichte rand. Verder is altijd op het voorhoofd een duidelijke "M"te zien. De poten en de staart hebben een streeppatroon. Het neusleertje is roze-rood met een lijntje er omheen in de kleur van de tabby-tekening.